уторак, 10. фебруар 2009.

Godišnji pregled - 2008.

Godišnji pregled investicionih fondova u Srbiji http://www.fotorola.com/uploads/6419711689.jpg


Svi fondovi su u 2008. godini uspeli da ostvare svoj osnovni cilj, a to je da imaju bolje rezultate od indeksa. Godina je bila izuzetno loša za ulagače, ali i za fondove, jer su imali značajan odliv. Verovatno će sva društva za upravljanje imati gubitak u ovoj poslovnoj godini, jer jednostavno je vrlo mala imovina od koje treba da se naplate naknade za upravljanje, dok su uplate bile minimalne. Isplate su bile masovne, ali tu je zakonsko ograničenje od 1%, a kao što je već pomenuto, imovina vrlo mala.

Najbolje rezultate ostvario je fond Delta Plus, koji je jedini balansirani fond u obuhvaćenoj tabeli. U tabeli se nalaze fondovi koji su poslovali tokom cele 2008. godine. U međuvremenu se pojavilo nekoliko novih fondova. Jedan fond, AC fondovi, je u istoj godini počeo sa radom, a krajem godine i prestao, isplativši svoje malobrojne ulagače.

Ukupne brojke govore da je iz fondova isplaćeno skoro milijardu dinara, dok je još 2 milijarde izbubljeno padom vrednosti hartija koje fondovi poseduju.

2008. godina će verovatno biti upamćena kao jedna od najgorih u istoriji srpske berze, odnosno, trenutno i jeste najgora koju smo imali u ne tako dugoj istoriji. Sa druge strane, akcije, a time i investicione jedinice fondova su vrlo povoljne za kupovinu.


Нема коментара:

Постави коментар